De fleste har efterhånden hørt om fænomenet uber. Det opstod i USA, og fænomenet har med lynets hast bredt sig til Danmark, hvor det er et blandt mange tilbud. Om fragt i de urbane områder. Ubers fordel er at det er supernemt at bruge, man kan bl.a. hente en nem uber rabatkode. Samtidig kan man som privatperson stille op til at være chauffør i sin fritid. Optimisterne siger at vi nu endelig har nået målet om delebilsøkonomi, et mål der skåner klimaet. Samtidig vil kritikerne sige at uber er usikkert da det er en vidtfremmed privatperson der kører sig rundt i sin egen bil, oghvis vedkomne ender med at køre lige så mange ture som en almindelig taxichauffør så skåner det ikke klimaet, men tværtimod.

 

Men hvad er det der er så smart ved ubers forretningsmodel? Hvorfor har den taget verden med storm. Forklaringen kan muligvis findes i, at uber er økonomisk givende for både chauffør og passager. Idet chaufførerne er i en “gråzone” ang. Deres ansættelsesforhold, og derfor ingen fagforening har, så er det billigere end at tage en taxa. Dette er noget der kommer passageren til gode. Samtidig, da chaufføren ikke er fastansat, kan han selv bestemme sine arbejdstider og endda have det som et ekstrajob i sin fritid, for at tjeneet ekstra par håndører. Dette tilgodekommer chaufføren.

 

Det uber gør er så at tage en procentdel af hvad chaufføren tjener, hvor chaufføren til gengæld bliver tilgængelig på ubers mobilapp. På denne måde kan uber i princippet lave penge uden stort set at gøre noget. De skal ikke købe nogle biler, eller hyre chauffører – de kommer af sig selv. Det eneste uber skal sørge for er organiseringen, og ved dette skærer de sig et stykke af kagen til dem selv, ved blot at regulere udbud og efterspørgsel. Denne markedspraksis er sindssyg smart, man må give ros til hjernen bag den.

 

Nogle vil imidlertid mene det er at udnytte chaufføren, og samtidig at fjerne det økonomiske grundlag for taxichauffører. Kritikere overfor denne påstand vil indvende at uber blot er en brik i det spil der kaldes de frie markedskræfter, g mene at hvis taxabranchen vil trække kunder til, må de gøre noget for det.

 

I dette, nærmest etiske spørgsmål om forbrugerbevidsthed må man selv dømme, men om man er fan af uber eller ej, så kan det ikke benægtes at deres forretnngsstruktur er sindssygt smart, og har givet inspiration til talløse andre koncepter der er baseret på samme grundlag.